Foto: Medhen Social Center

"En av de många heroiska människor som kämpar för ett bättre liv och som ni i Blichta ger stöd på vägen"

Beliyu är 25 år. Hon flyttade från landsbygden till Addis Abeba för att få det bättre. Hon är handikappad på grund av Elefantiasis*. Med stöd från Medhen Social Center har hon efter en dålig start i livet, nu faktiskt fått det bättre. Hon har startat en lukrativ verksamhet vid olika taxistationer i staden. Det här är Beliyus historia, berättad av henne själv.

Beliyu med hennes dotter.

Jag föddes i nordvästra Etiopien 1987 och åkte till Addis Abeba för att få ett bättre liv. Jag fick ett jobb som hembiträde men slutade efter en tid, vilket jag senare fick ångra. Istället började jag arbeta som daglönare på ett bygge och delade rum med en annan kvinna. Kort därefter blev jag presenterad för en man i grannskapet. Vi umgicks en tid och jag blev med barn. När han fick reda på det försvann han och jag lämnades ensam att ta hand om mig själv och barnet i min mage.

Tiden gick och efter ett tag orkade jag inte längre arbeta som förut. Samtidigt reste min rumskamrat tillbaka till sina hemtrakter. Jag kunde inte betala hela hyran själv och blev tvungen att flytta. Jag sökte mig till området runt Alert (där Medhen Social Center ligger) och slog mig ned i närheten av den kristna, ortodoxa kyrkan. Vid den här tiden var det faste- och bönevecka i kyrkan och jag blev väl behandlad och delade måltider med de troende. Men fasteveckan tog slut och jag blev bortkörd från kyrkan. Jag började tigga och kunde med pengarna jag fick in betala för att få tak över huvudet i slummen.

En natt i början av oktober förra året kände jag smärtor i magen. Jag tog mig tillbaka till den kristna ortodoxa kyrkan och en av nunnorna hjälpte mig till Alertsjukhuset. Den 12 oktober födde jag en flicka. Nunnan frågade om jag vill adoptera bort barnet, men det ville jag inte. Under tiden hade en av sjukhusets socialarbetare informerat Medhen Social Center om min situation och på kvällen träffade jag en av centrets socialarbetare. När hon förstod att jag absolut ville ta hand om min dotter, lovade hon att ordna med stöd från Medhen Center. Vi fick tillfälligt uppehälle på centret och det räddade mig och mitt barn.

Idag delar jag rum med en annan ung kvinna och får stöd från centret. Jag har fått sängkläder, matolja, lite råvaror och pengar. Nu livnär jag mig på att växla småpengar åt hemlösa och gatuförsäljare. Jag ger 95 cent för en en-birr-sedel och tjänar alltså lite på det.

Tack vare Medhen Center och dess donatorer kan jag nu hoppas att min dotter ska kunna gå i skolan när den tiden kommer. Själv skulle jag vilja starta en liten affär och får nu en grundläggande utbildning vid centret.

*Elefantiasis är en parasitorsakad sjukdom som gör att hud och underliggande vävnader blir tjockare än normalt, eftersom det blockerar lymfkärl. Det är särskilt vanligt i benen och könsorganen.

© 2012 Svenska Blichtaföreningen | info@blichta.se